•• Ovocie a zeleniny - vysoko hodnotné potraviny ••
Ovocie a zelenina vysokým obsahom vitamínov, minerálov, vlákniny a fytolátok, a naopak nízkym obsahom tuku a kalórií tvoria veľmi dôležitú súčasť zdravej a vyváženej stravy.
Aj napriek zisteniam rôznych výskumov, že strava bohatá na ovocie a zeleninu znižuje riziko vážnych zdravotných problémov, nejedia ľudia v mnohých rozvinutých krajinách dostatočné množstvo takýchto potravín.
Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) odporúča denne prijať minimálne 400g ovocia a zeleniny. Na základe tohto odporúčania zdravotnícke úrady navrhli pravidlo 5 porcií ovocia a zeleniny denne.
Ak chceme dodržať pravidlo 5 porcií ovocia a zeleniny denne, môžeme jesť všetky druhy ovocia a zeleniny, vynechať by sme mali druhy obsahujúce škrob, strukoviny sa počítajú len ako jedna porcia bez ohľadu na množstvo. Do 5 porcií ovocia a zeleniny denne môžeme zarátať aj ovocné šťavy a smoothies, tie však obsahujú veľké množstvo cukrov, preto by sme mali ich príjem obmedzovať.
Okrem ovocia a zeleniny, ktoré sú čerstvé (v syrovom stave), môžeme do 5 porcií denne započítať aj :
Ovocie a zelenina majú rôzne farby, podľa ktorých vieme, že obsahujú odlišné fytolátky – rôzne substancie, ktoré sa tvoria v rastlinách a majú dlhodobé účinky na zdravie (terpény, organosulfidy, saponíny, karotenoidy, polyfenoly).
Červené druhy ovocia a zeleniny (napríklad paradajky) obsahujú karotenoid lykopén, ktorý znižuje riziko vzniku niektorých nádorových ochorení.
Purpurové druhy ovocia a zeleniny, ktorým purpurovú farbu dodávajú antokyanínové antioxidanty, sú bohaté na dusičnany, ktoré znižujú krvný tlak (napríklad červená kapusta a cvikla).
Zelené druhy ovocia a zeleniny, u ktorých zelenú farbu vytvára chlorofyl, obsahujú veľké množstvo živín (napríklad brokolica a kel).
Žlté a oranžové druhy ovocia a zeleniny obsahujú betakarotén, ktorý sa v tele mení na vitamín A, ktorý patrí medzi esenciálne živiny (napríklad mrkva, kukurica, tekvica, paprika, grapefruit).